Mesto si uctilo padlých vojakov zrekonštruovanou kaplnkou

31.10.2009 Celý región

Vranov nad Topľou 31. októbra (TASR) - Zrekonštruovaná kaplnka na najväčšom vranovskom cintoríne, ktorá je venovaná pamiatke 246 padlým vojakom z 1. svetovej vojny, je od štvrtka (29.10. ) prístupná verejnosti.
Mesto získalo na rekonštrukciu vojenských cintorínov zo štátnych zdrojov 4979 eur (150.000 Sk).
\"Všetci vojaci, ktorých mená sú vyvesené v kaplnke, sú na cintoríne zároveň pochovaní. Pochádzali z krajín dnešného Rumunska, Poľska, Maďarska, Čiech a Slovenska, \" povedal pre TASR správca vranovských cintorínov Igor Soľaník. Pamätná tabuľa v interiéri kaplnky informuje aj o troch vojakoch, ktorí zahynuli počas bojov v druhej svetovej vojne. Správca zároveň priblížil, že v blízkosti vojenských hrobov sa nachádza pamätník pre 38 padlých Vranovčanov z 1. svetovej vojny a ďalší si pripomína asi 250 vojakov rôznych národností, ktorí zahynuli počas bojov v oboch svetových vojnách. Soľaník uviedol, že padlí vojaci majú aj ďalší cintorín v mestskej časti Čemerné, kde ich je pochovaných asi 330. Aj na tomto mieste sa nachádza kaplnka, ktorú dalo mesto pred nedávnom zrekonštruovať.
Najväčší vranovský cintorín s novou kaplnkou na Mlynskej ulici má asi 3500 hrobov, najstarší je z roku 1888. Mesto vykonáva správu až nad ôsmimi cintorínmi a štyrmi domami smútku.
 

Vyberte región